Helaas is dit project wegens onvoorspelbare extreme prijsstijgingen in de bouw, onder meer door de Oekraine-oorlog, in mei 2022 gestopt. Atlant beraadt zich momenteel op het vervolg.

Sinds 2018 ben ik belast met het programmamanagement van de nieuwbouw van Het Immendaal in Beekbergen van Atlant Wonen Zorg Welzijn. Een plek met veel historie, een gebouw uit 1910 en een sprookjesachtig mooie omgeving. Het project voorziet in herhuisvesting van 27 bewoners met dementie uit de tijdelijke huisvesting van Coolsingel en uitbreiding met 53 plekken tot 80 in totaal. Het ontwerp is definitief en de besluitvorming omtrent de realisatie wordt voorbereid.

Het oude hoofdgebouw is een gemeentelijk monument en wordt volledig in oude glorie hersteld en de begane grond maakt deel uit van het programma voor de bewoners. Naast uitgebreide veilige wandelmogelijkheden binnen en buiten, is het ontwerp gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van woon- en leefomgevingen voor mensen met dementie. Stressfactoren die door de fysieke omgeving ontstaan, zijn zo veel mogelijk geëlimineerd. Uiteraard is het hele gebouw rolstoel- en rollatorvriendelijk en ondersteunt het de oriëntatie door “visual cues” (zichtlijnen, herkenningspunten) en heldere plattegrond. Op die manier worden zowel de autonomie van de bewoner versterkt als het gevoel van veiligheid en geborgenheid. Bewoners zijn vrij om te verblijven waar men zich het prettigst voelt. Men kan kiezen voor meer privacy zonder dat men op de eigen kamer is aangewezen, of meer gezelligheid naar keuze, door verschillende plekken om te ontmoeten te creëren. Of door buiten te zijn. Het hebben van die keuzemogelijkheden versterkt het welzijn van bewoners. Het gebouw helpt dan ook weer de weg te vinden door herkenningspunten, kleuren, wisselende sferen, etc.

Het ontwerp van Maak